Datorvirus, mobilvirus och trojaner

Att ha en dator och att använda internet innebär stora risker. Idag finns det tyvärr människor som arbetar med att skapa datorvirus som trojaner för att sno åt sig personliga uppgifter, spionera på användare och annat. En del datorvirus förstör viktiga filer på datorn. De som skapar denna sortens virus brukar ofta använda sig av utpressning där de tvingar datorägaren att föra över pengar för att få tillbaka sina viktiga filer. Ett annat vanligt och farligt virus är trojaner. Trojaner har fått sitt namn från den Trojanska hästen. Den trojanska hästen var en stor och ihålig trähäst där mängder av grekiska krigare hade klättrat in och gömt sig. Sedan levererades hästen till trojanerna som då trodde att hästen var en gåva. De tog in hästen och festade och firade att kriget var över.

Medan trojanerna sov ruset av sig klättrade alla de grekiska krigarna ur hästen och öppnade trojanernas portar så de övriga grekiska krigarna kunde ansluta sig. Grekerna dödade nästan varje man och tog kvinnorna som slavar. Viruset, trojaner, fungerar lite på samma sätt. Det kan se ut som ett program som datoranvändaren installerar eller kör och då ”hoppar” viruset ur hästen”. Det farliga med trojaner är att viruset kan ta viktig och personlig information från datoranvändaren för att göra betalningar. Detta råkade Stefan ut för då han helt plötsligt fick en stor orderbekräftelse från Elgiganten. Några dagar senare kom en orderbekräftelse från Fotokungen. Det stod att Stefan beställt varor för tusentals kronor. Som tur var lyckades Stefan lösa problemet och butikerna gick ut med trojaner varning.

Farligt med trojaner

Förutom att Stefan drabbades av viruset trojaner är det även många andra som råkar ut för farliga datorvirus. Ganska nyss skickades det ut mängder av mejl från Post Nord där det står att ”du har ett paket att hämta ut” ungefär. Mejlet ser väldigt äkta ut och när datoranvändaren öppnar mejlet eller trycker på länken får hen virus på datorn.

Trojaner är ett virus som fungerar som en trojansk hästen