Osynlig online – så gör du

Det finns flera anledningar till varför man skulle vilja vara anonym och osynlig online. Till exempel kan det vara som så att du inte vill att det ska synas att du skickat mejl. Eller så kan det handla om att du laddar ner olagligt och då inte vill synas. Oavsett vad ditt motiv är så kan det vara bra att veta hur du gör dig själv osynlig online. Många av oss kanske tror att du är osynlig för att du använder dold.se eller andra sajter. Ofta kan dessa sorts tjänster fungera ganska bra, till viss del. Men det är inte alltid att alla dina virtuella spår sopas igen. En bra sajt som kan göra dig osynlig online är Relakks.se. Relakks är faktiskt den första tjänsten som kom ut på nätet med tanken av att göra datoranvändare osynlig online.

Det är enkelt att installera program som Relakks.se. I just detta fall laddar du ner programmet och sedan kommer du köras via en VPN-anslutning. VPN står för Virtuella Privata Nätverk och är en slags ”punkt till punkt” anslutning. VPN ger dig en säker anslutning och förbindelse mellan två olika punkter. Man kan säga att VPN fungerar som en tunnel. Fördelen med att vara helt osynlig online är att du minimerar risken för att angripas av datorvirus. Detta är en av de största anledningarna för många. Beroende på vilken lösning du vill använda för att vara osynlig online finns det både gratis och betaltjänster.

Osynlig online med PGP

Förutom VPN finns även andra anslutningar, en som är vanlig kallas för PGP. PGP står för Pretty Good Privacy och används bland annat för att kryptera dina filer och din e-post. Kryptering gör att du får mer säkerhet och även virus får svårare att komma åt dina datoruppgifter. Något som är bra att veta är att om du inte är osynlig online lämnar du spår efter dig i form av ip-nummer. Alla internetanslutningar ser olika ut på grund av ip-numret. Även om du byter ditt ip-nummer kan man ändå hitta dig genom att söka din internetleverantör.

Osynlig online kan vara bra att vara för att slippa virus